kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pret-a-Porter

Prêt-à-Porter of Confectiekleding

Kleding die in grote hoeveelheden volgens vaststaande maten wordt gemaakt. Sommige modehuizen creëren confectielijnen die in massa geproduceerd worden, terwijl andere alleen haute couture aanbieden, exclusieve lijnen in beperkte aantallen gedurende een beperkte tijd. Confectiekleding wordt meestal verspreid door distributieketens en warenhuizen.

Prêt-à-Porter == 'ready to wear' == 'Alta moda pronta'

Prêt à porter (=klaar om te dragen) is industrieel vervaardigde kleding gemaakt naar een model van een couturier. Het woord werd gelanceerd door Cardin in 1959. De term is bedacht om een goed onderscheid te kunnen maken met massaconfectie. De ideeën en benaming voor de Prêt-à-porter werden ontleend aan het Amerikaanse voorbeeld van 'ready to wear', die daar al in jaren '40 zijn intrede had gedaan.

Omdat de dure Haute Couture nog maar voor weinigen betaalbaar was, liep het aantal modehuizen terug van 60 in 1952 naar 36 in 1958. Vanaf 1955 brachten veel couturiers tevens een prêt-à-porter collectie uit. Dit was confectie op hoog niveau naar eigen ontwerp. Voorbeelden van bekende modehuizen die confectiekleding naast hun exclusieve kleding produceren zijn Cardin, Chanel, Dior, en Lacroix. In 1949 werd het exclusieve Prêt-à-porter Christian Dior Inc. Opgericht.

Veel modeontwerpers, zoals de Amerikanen Calvin Klein en Donna Karan of de Engelse Vivienne Westwood, maken tegenwoordig alleen nog maar prêt-à-porter.

Ontstaan confectiekleding
Na de Franse Revolutie van 1789-1800 verdween de standenmaatschappij en hiermee ook het idee, dat men zich moest onderscheiden van anderen standen d.m.v kleding. De kleding werd hierdoor eenvoudiger, en mede doordat bij de productie ervan nu gebruik werd gemaakt van machines voor het spinnen, weven en breien, goedkoper. Kleding kon op voorraad gemaakt worden, en zo ontstaat de eerste confectiekleding, eerst voor de arbeiders en daarna al snel voor andere soorten kleding.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.