kunstbus
Dit artikel is 27-09-2013 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Roberto Cavalli

Italiaans modeontwerper (Florence, 15 november 1940).

  Zie ook Rossi maakte onderdeel uit van de impressionistische Macchiaioli-beweging. Zijn werken zijn nog te zien in het Uffizi.

Roberto zelf studeerde aan de kunstacademie in Florence waar hij zich specialiseerde in textiel. Na drie jaar in 1960 houdt hij op met studeren en begint kleding onder zijn eigen label te ontwerpen. Hij gaat aan de slag met prints op knitwear voor een vriend. Al snel heeft hij de modesmaak te pakken en datzelfde jaar nog start hij zijn eigen label met T-shirts, denim en leer.

Cavalli was van 1964 tot 1974 getrouwd met Silvanella Giannoni, met wie hij een dochter en een zoon heeft.

In 1970 presenteerde hij zijn eerste collectie succesvol op de Salon voor Prêt-à-Porter in Parijs.

In 1972 stuurt hij zijn damescollectie van patchwork en denim het plankier op in Florence. Zijn stijl van bewerkte denim, leer, brokaat en wilde prints werd toen enorm populair onder de internationale jetset en Cavalli opende zijn eerste kledingwinkel in Saint-Tropez. Waar niemand minder dan Brigitte Bardot binnenwandelt en diep onder de indruk is. Cavalli verzamelt hierdoor moed en stuurt zijn creaties naar The Honeybee Boutique in New York waar deze met open armen wordt ontvangen én hij direct een recensie krijgt in The New York Times.

In deze periode ontwierp hij prints op leer waar hij ook het patent voor aanvroeg en kreeg en begon hij met het creëren van zijn beroemde patchworks, het aan elkaar stikken van grillige gevormde stukjes leer.

Hij trouwde in 1980 met zijn vriendin en zakenpartner Eva Düringer met wie hij één dochter en twee zoons heeft waaronder modeontwerper Daniele Cavalli (1986).

In 1994 maakte hij een comeback op de catwalk.
Zijn kledinglijn werd eind jaren negentig en begin jaren 2000 uitgebreid met een brillenlijn, een mannenkledinglijn, een spijkerbroekenlijn en een parfum.
Cavalli ontving in 2002 de prijs Designer of the Year van Fashion Group International.
Hij werd in 2008 vrijgesproken van de beschuldiging van belastingontduiking.

  Zie ook vintage Roberto Cavalli op de website van Galerie Kunstbus  

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 10.