kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Stella McCartney

Beatles zanger Paul McCartney en Linda Eastman, werd op 13 september 1971 geboren in Londen.
Paul McCartney en Linda Eastman trouwen op 12 maart 1969 in het Marylebone Registry Office in Londen. Zij krijgen drie kinderen: Mary Louise McCartney op 29 augustus 1969, Stella Nina McCartney op 13 september 1971 en James Louis McCartney op 12 september 1977. Uit een eerder huwelijk is Linda's dochter Heather, op 31 december 1963, geboren. Linda McCartney sterft 17 april 1998 op 56-jarige leeftijd aan borstkanker op de Eastman Ranch in Tucson in Arizona.

Als 15-jarig meisje werkt Stella al als stagiaire bij Christian Lacroix.

In 1995 studeert ze af aan het St. Martins College in Londen. Naar de show kwamen behalve haar ouders vele beroemde sterren en Naomi Campbell en Kate Moss lopen voor haar op de catwalk. Hiermee haalt ze de wereldpers en weet ze haar collectie te verkopen aan grote winkels als Browns, Joseph, Bergdorf Goodman en Neiman Marcus.

Na 2 eigen collecties volgt McCartney 16 april 1997 Karl Lagerfeld op als hoofdontwerpster bij Chloe.

In 1998 overlijdt haar moeder. Stella neemt haar antibont principes over en weigert een aanbod van Gucci omdat ze daar met leer en bont moet werken.

Stella Mccartney werd genomineerd met een VH1/Vogue fashion en Music 2000 designer van het jaar award.

April 2001 tekent ze alsnog een contract met de Gucci groep waar ze haar eigen label mag uitbrengen. Haar rechterhand Phoebe Phillo neemt het roer over bij Chloe.

October 2001 lanceerde ze haar eerste collectie, lente/zomer 2002, in Parijs. Deze werd echter uiterst mager beoordeeld en er ontstaat nu enige twijfel over de rol van Phoebe destijds als rechterhand bij Chloe.

Begin 2002 werken Stella mccartney en Gary Hume samen aan handgemaakte T-shirts en jurken bij de Thaddaeus Ropac Gallery in Parijs. Deze worden verkocht in een geheime veiling waarvan de opbrengst werd gedoneerd aan een goed doel.

In 2002 opent zij haar eerste boetiek in Manhattan.

Haar tweede collectie 'sexy daywear' (met op de eerste rij van de catwalkshow vriendinnen Madonna, Camilla Parker Bowls, Liv Tyler en Kate Moss) stemt weer meer tot tevredenheid en brengt haar terug aan de top.

In 2003 lanceerde ze ook haar eerste parfum 'Stella' en opent zij haar Londen Store in Mayfair en LA Store in West Hollywood.

Juni 2004 ontvangt Stella mccartney de Glamour Award voor beste ontwerper van het jaar.

In 2004 ontwerpt Stella kostuums voor Madonna's "reivention Tour" en de Annie Lennox Summer Concert Tour. Voor Gwyneth Paltrow en Jude Law in de film 'Sky captain and the world of tomorrow' ontwerpt zij de kleding.

In 2005 werd Stella McCartney benadert door Adidas en ontwikkelde voor hen een elegante sportlijn die bestaat uit sliertentops, broeken en een collectie badpakken. 'This collection is for women who take both their sport and style seriously. Why sacrifice one for the other?

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 858.