kunstbus
Dit artikel is 31-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ted Lapidus

Franse mode-ontwerper, geboren 23 juni 1929 - overleden 29 december 2008 Cannes

Lapidus was in de jaren zestig de grondlegger van de unisekslook, de safaristijl en de marineblazer. Epauletten en het zandkleurig safaripak werden kenmerkend voor Ted Lapidus' modernistische, strakke stijl die veel invloed had op de internationale mode in de jaren zestig en zeventig. Haute couture was voor hem echter ondergeschikt aan de accessoires. Hij is tegenwoordig vooral bekend van parfums, sieraden en horloges met zijn naam.

Edmond Lapidus, beter bekend als Ted, was de zoon van een naar Frankrijk geëmigreerde Russische kleermaker. Hij studeerde in Tokio en werkte voor grote namen, zoals Christian Dior, vóór hij in 1958 zijn eigen modehuis oprichtte. Ook zijn zuster begon in die tijd een modemerk.

Als 'fashion king' telde Ted Lapidus onder zijn klanten heel wat grote namen, zoals Frank Sinatra, Alain Delon, Brigitte Bardot en The Beatles. Lapidus was de eerste couturier die zijn creaties terug zag op straat: hij maakte behalve haute-couture ook prêt-à-porter voor het grote publiek.

Als parfumier ging hij in 1970 in zee met L'Oréal.

Ted Lapidus stierf in een ziekenhuis in de Zuid-Franse stad Cannes op 79-jarige leeftijd aan leukemie. President Nicolas Sarkozy noemde couturier Lapidus in een eerste reactie de 'dichter van high fashion' die de Franse elegantie en dito classicisme heeft democratiseerd en mode toegankelijk maakte voor de man en vrouw in de straat. Vrijdag 2 januari 2009 wordt Ted Lapidus begraven op het beroemde Parijse kerkhof Père Lachaise. Zijn zoon, al sinds 1982 in het bedrijf, zet het label voort.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.