kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Thierry Mugler

Frans modeontwerper, geboren 21 december 1948 in Straatsburg, Frankrijk.

Website: Thierry Mugler is bekend om zijn powersuits met enorme schoudervullingen en wespentailles uit de jaren tachtig. Tegenwoordig kennen we hem vooral van zijn parfums Angel en Alien.
Thierry die een architectonische benadering van mode heeft begint met ready-to-wear collecties voor mannen en vrouwen. Later volgt ook Haute Couture. Naast de kledingcollecties zijn de parfum- en schoenlijn van de ontwerper zeer succesvol.

Biografie
Thierry Mugler volgde een balletopleiding en danst op veertienjarige leeftijd op het hoogste niveau ballet maar was op zeventienjarige leeftijd al werkzaam als stylist. Hij volgt een studie aan de Kunstacademie van Straatsburg en verhuist als 20-jarige designer naar Parijs waar hij tekent, etaleert en ontwerpt voor verschillende Franse en Italiaanse designers.

In 1974 richt hij zijn modehuis op in Parijs met ready-to-wear collecties voor mannen en vrouwen. Vijf jaar later openen in Parijs de deuren van zijn eerste winkel.

Mugler werd in hoge mate geïnspireerd door de Punkbeweging. Sinds het begin van de jaren 70 pakt hij uit met een expressieve, intelligente stijl en maakte gebruik van allerlei verschillende elementen uit de modegeschiedenis. Zijn prachtige, ambachtelijke kleding ademt een theatrale sfeer. Kenmerkend zijn karikaturale interpretaties van erotische clichés, zoals de opgeblazen schouders en heupen, waardoor het hoofd en de taille in verhouding juist heel klein lijken.

In 1983 koopt hij zijn eerste fabriek in Angers. De drie jaar daaropvolgend openen er verschillende winkels in onder andere Brussel en Genève. In 1986 gaat de tweede Mugler winkel open in Parijs.

Voor het tienjarige bestaan van het modehuis organiseert de succesvolle designervoor meer dan 6000 genodigdende de eerste modeshow ooit in de Franse buitenlucht.

In 1992 lanceert hij de populaire parfumlijn 'Angel'. Het stervormige flesje staat symbool voor het tijdloze en universele bestaan. De eerste Haute Couture collectie volgt in datzelfde jaar.

In 1996 opent Mugler zijn derde winkel in Parijs waarin alle verschillende collecties onder één dak te vinden zijn.

Websites: www.thierrymugler.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.