kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tournure

Tournure of queve (onderkleding)


Tournure 1869

De tournure bestond uit rollen en gesteven stukjes textiel. Ze werd boven de billen met bandjes om het middel bevestigd, zodat de rok aan de achterzijde uitstak. Samen met een korset gedragen werd met de tournure de illusie gewekt van een smal middel en een groot achterwerk.

In 1839 kwam de crinoline in de mode: een onderrok zó stijf dat hij andere onderrokken overbodig maakte. De nieuwe mode was geïnspireerd door de vrouwelijke contouren uit de tijd van Lodewijk XIV (1638-1715) en XV (1710-1774), maar maakte gebruik van moderne materialen. Zo kwam in 1856 een crinoline van soepele stalen banden in zwang, een materiaal dat inmiddels machinaal kon worden vervaardigd. Deze kooi-crinolines, nogal intieme kledingstukken tenslotte, werden in de fabriek samengesteld door vrouwelijke werknemers.

Toen in 1870 keizer Napoleon III en keizerin Eugenie na een verloren oorlog afstand moesten doen, was het met de crinolinedracht gedaan en kwam de tournure of queve zoals hij ook wel wordt genoemd in de mode.

Bij de (eerste) tournure (1869 1875) had de rok, in tegenstelling tot de crinoline, alleen aan de achterzijde een steunconstructie. De stof kreeg aan de achterzijde een extra accent doordat deze werd samengebonden en uitliep tot in een sleep. Aan de voorzijde was de rok afgeplat.

De tournure werd gedragen door alle rangen en standen. Een chique dame ging naar een speciaalzaak om zich een perfect passende tournure te laten aanmeten. Dienstmeisjes die de tournures niet konden bekostigen, maakten ze zelf door kranten of zelfs plumeau's onder hun rok te stoppen! Rijke vrouwen waren in staat hun rijkdom te tonen met meters stroken en een onderrok aan hun tournure.

Queue de Paris (of tweede tournure)(1885-ca. 1890)
Tegen 1880 raakte de tournure even uit de mode, om rond 1885 weer terug te keren in een wat hoekiger vorm. De japonnen uit deze periode hadden eveneens aan de achterzijde een steunconstructie, maar dan door middel van een kussentje dat recht naar achteren stak. Een ander verschil met de eerste tournure is dat nu de rok voetvrij was en dat de sleep was verdwenen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.