kunstbus
Dit artikel is 30-09-2013 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Viscose

Viscose is een stroperige organische vloeistof die wordt gebruikt bij de productie van de half-synthetische rayongarens en cellofaan. Ook wordt de naam viscose wel als synoniem gebruikt voor rayon en/of kunstzijde.

  Zie ook hout of katoen te behandelen met natriumhydroxide, en dan te vermengen met koolstofdisulfide wordt cellulose xanthaat gevormd. Dit wordt dan weer opgelost in meer natriumhydroxide dat dan de stroperige viscose vloeistof oplevert.

Door de vloeistof door een smalle spleet te persen maak je cellofaan, pers je het door een klein gaatje samen met een zuur om de cellulose structuur te herstellen dan wordt een stabiel garen gevormd.

Viscose is zachter en soepeler dan katoen en voelt zijdeachtig aan waaraan het het synoniem "kunstzijde" heeft te danken. Helaas vermindert de mechanische sterkte ervan sterk in natte toestand en mag daarom niet door wrijven of borstelen worden gewassen en/of uitgewrongen. De vezel is ook kreukgevoelig en wordt daarom in pure vorm vrijwel niet meer gebruikt. Door speciale weeftechnieken, maar vooral door menging met synthetische vezels als polyester is men er wel in geslaagd de eigenschappen aanzienlijk te verbeteren.

Viscose vertoont normaal een hoge glans die hard en metaalachtig is maar kan worden getemperd naar matig tot diep mat. Gematteerde viscose is echter minder tegen zonlicht bestand. Viscose is goedkoop en wordt daarom veel gebruikt in mengvormen met bijvoorbeeld katoen, wol of synthetische vezels. Viscose is een koele stof en slecht warmte-isolerend.

  Zie ook vintage viscose op de website van Galerie Kunstbus  

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.