kunstbus
Dit artikel is 24-09-2013 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Zijde

Zijde is een dierlijk product. Sommige insecten scheiden een substantie af die stolt in de vrije lucht waar deze insecten dan draden van maken om webben of coconnen te bouwen. Bekend zijn de spinnen die er een web van bouwen en natuurlijk de zijderups (Bombyx mori) die er zijn cocon mee maakt.

  Zie ook zijde wordt gebruikt voor de doeken voor o.a. kleding of schilderingen, beddengoed, woontextiel, vulling voor dekbedden etc. die uit de vezel, het zijdegaren, van de cocon van de zijderups worden geweven. In het proces van transformatie tot vlinder spint de rups zijn cocon. Zodra deze gereed is doodt de mens de rups. Vervolgens wordt de lijm licht gesmolten en de draad afgewikkeld.

Wilde zijde gebruikt men voor zijde die afkomstig is van een ander insect dan die van de zijderups (Bombyx Mori). Ruwe zijde is wel geverfd, maar niet gekookt. ahimsazijde is diervriendelijke zijde waarbij de zijderupsen niet gedood worden tijdens de productie.

Chemisch gezien lijkt zijde op gladde wol. Het heeft geen kroezing en geen geschubde structuur waardoor het fraai glanst. Zijde is sterk en elastisch en nauwelijks statisch en kan veel vocht opnemen waardoor de stof vrijwel nooit vochtig aanvoelt. Zijde heeft ook nog eens iso-thermische eigenschappen waardoor het bij warm weer koel aanvoelt en bij koud weer juist behaaglijk warm. het wordt daarom veel voor sport- en vrijetijdskleding gebruikt. Verder is zijde weinig gevoelig voor schimmels en motten.

Een nadeel van zijde is dat het bij hoge temperaturen en onder invloed van zonlicht snel verkleurd.

  Zie ook vintage zijden kleding op de website van Galerie Kunstbus  

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 819.