kunstbus
Dit artikel is 16-05-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Geofyt

Levensvorm met winterknoppen onder de grond: de bol- en knolgewassen, en planten met wortelstokken.

Geofyt of kryptofyt zijn termen uit de vegetatiekunde. Het is een terrestrische tweejarige- of vaste plant waarvan enkel de ondergrondse delen een ongunstige periode, zoals een winter, hete zomer of periode met schaduw, overleven.

Deze plant heeft meestal aanpassingen ondergaan om voedselreserves op te slaan, niet alleen om ongunstige perioden te overleven maar ook om het volgende voorjaar een nieuwe bloeistengel te kunnen vormen. Vaak zijn de plantwortels omgevormd tot wortelknollen, zoals bij koolraap en vele orchideeen, of de ondergrondste stengels tot bollen, zoals bij bolgewassen als de tulp of tot wortelstokken, zoals bij kweek.

Zo zijn bijvoorbeeld gewoon speenkruid (knolletjes) en bosanemoon (wortelstokken) alleen in het vroege voorjaar bovengronds te zien, omdat er dan nog geen of weinig schaduw is van andere planten. Ze worden wel voorjaarsgeofyten of ephemeroïden genoemd.

De meeste overblijvende kruidachtigen die leven in een gematigd klimaat zijn geofyten. Zij hebben de knoppen onder de grond. Andere zijn hemikryptofyt zij overleven met knoppen op of iets onder de grond.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Geofyt.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 38.