kunstbus
Dit artikel is 07-09-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jean Massart

Belgisch bioloog en professor aan de Universiteit van Brussel, geboren 7 maart 1865 Etterbeek - overleden 16 augustus 1925 Houx. Hij was eveneens lid van de Academie.

Jean Massart groeide op in een familie van plantenkwekers in Etterbeek. Hij studeerde aan de Université Libre de Bruxelles (ULB) achtereen-volgens natuurwetenschappen en geneeskunde en werd daar in 1892 assistent van de bekende fysioloog Leo Errera (1858-1905).

Nadat hij als student talloze experimenten uitvoerde om de invloed van het milieu op planten uit te testen, haalde hij in 1894 de titel van docteur spécial en sciences botaniques met een thesis over vegetale embryologie: La récapitulation et l' innovation en embryologie végétale. Hij werd conservator van de Botanische Tuin en na de dood van Léo Abram Errera werd hij directeur van het instituut dat gesticht was door Errera.

In de eerste fase van zijn onderzoek was Massart vooral geïnteresseerd in de wetenschappelijke uitwerking van het darwinisme. Tijdens deze periode ondernam hij ook een aantal botanische reizen, onder meer naar Java en de Algerijnse Sahara. Pas in de loop van de twintigste eeuw zou Massart zijn ervaring toepassen op schaal van het volledige Belgische landschap in zijn studie van de geobotanica (de samenhang tussen geografie en plantengroei).

In 1908 verscheen Essai de géographie botanique des districts littoraux de Belgique en het eerste deel van Les aspects de la végétation en Belgique over de kust- en alluviale vlaktes, in 1910 Esquisse de la géographie botanique de la Belgique en in 1912 het tweede deel van Les aspects de la végétation en Belgique over de kust- en alluviale vlaktes en Pour la protection de la nature en Belgique. Alleen al door hun documentaire waarde hebben deze vijf werken de beeldvorming van het Belgische landschap in sterke mate bepaald.

Na de Eerste Wereldoorlog maakt hij twee grote wetenschappelijke reizen, de ene naar Brazilië, de andere naar Noord-Amerika.

Massart is de auteur van een overzicht van de botanische geografie in België, in twee delen met vele leerzame illustraties. De twee delen hebben als titel Elément de Biologie générale et de Botanique (Brussel, 1921 en 1923). Het zijn meesterwerken.
Verder werkte Massart mee aan talrijke wetenschappelijke tijdschriften.

Websites:
. GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Jean_Massart

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 326.