kunstbus

Dit artikel is 26-10-2009 voor het laatst bewerkt.

Solanine

Solanine is een chemische stof van het type glycoalkaloïd, die zelf weer deel uitmaakt van de groep alkaloïden. Solanine wordt gevonden in planten die behoren tot de Nachtschadefamilie (Solanaceae), zoals de aardappel en de aubergine. Bij onrijpe (groene) tomaten komt het verwante tomatine voor.

Vergiftigingsverschijnselen treden bij de mens al op bij een inname van 25 mg. 400 mg kan al dodelijk zijn. Solanine veroorzaakt een branderig en scherp gevoel in de keel, diarree, misselijkheid, versuftheid, angstgevoelens, uitbreken van zweet, ademnood, bewusteloosheid en krampen.

Solanine is zeer hittebestendig en wordt door koken niet afgebroken. Door verhitting wordt het solanine-gehalte echter wel lager. Een deel van de solanine lost op in het kookvocht, dat daarom niet voor verdere voedselbereiding gebruikt moet worden.

Solanine in aardappelen
30 tot 80% van de solanine in een aardappelknol zit net onder de huid en wordt bij het schillen en pitten verwijderd. Als aardappelen aan licht worden blootgesteld neemt de hoeveelheid solanine snel toe. Dit gebeurt al direct na het rooien. Groen gekleurde aardappels zijn dus ongezond.

Verder wordt het solanine gehalte bepaald door de groei- en bewaaromstandigheden, zoals droogte, ziekten, kou, grondsoort, klimaat en bemesting. Van jaar tot jaar kunnen grote verschillen optreden. Ook tussen de verschillende aardappelrassen komen grote verschillen in solanine-gehalte voor. Consumptieaardappelen hebben een laag gehalte, maar zetmeelaardappelen kunnen een hoog gehalte hebben.

In Nederland worden de rassen van zetmeelaardappelen ingedeeld in twee groepen:

Rassen met een laag solanine-gehalte
Rassen met een hoog solanine-gehalte.

Rassen met een hoog gehalte zijn ongeschikt voor menselijke consumptie. De grens tussen hoog en laag is 10 mg solanine per 100 gram versgewicht, omdat het tienjarig gemiddelde van het consumptie-ras Ehud hier niet boven komt.

Naamherkomst
Over de herkomst van de naam solanine bestaan verschillende theorieën. Solanum is het Latijnse woord voor nachtschade. In de aardappelknollen wordt met name solanine gevormd als deze worden blootgesteld aan het zonlicht (sol is Latijn voor zon). Ook zou het kunnen verwijzen naar bepaalde nachtschade-soorten waarvan de bloemen zich steeds naar de zon wenden, hoewel deze eigenschap ook bij andere plantesoorten voor komt. Volgens een andere theorie komt de naam van het Latijnse solari, wat troosten of verlichten betekent. Dit zou dan verwijzen naar de medicinale werking van de plant.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Solanine


Pageviews vandaag: 2332.