Banner/logo

  R.G.M.P. Feekes

  Inhoud

vorige
vorige
  terug
1971 - Bungalow (Burgemeesterswoning) ambtswoning voor Burgemeester Terschelling is terug te vinden in Oeuvre.

1971 - Bungalow (Burgemeesterswoning) ambtswoning voor Burgemeester Terschelling

3e kwartaal 1971 gereed: Bungalow (Burgemeesterswoning) ambtswoning voor Burgemeester Louw Jan Hoogland op Terschelling


Grotere kaart weergeven

Ambtswoning burgemeester Terschelling aanbesteed
Door de dienst gemeentewerken van Terschelling is de bouw van een ambtswoning voor burgemeester L. J. Hoogland aanbesteed. Er waren vier inschrijvers. De hoogste was de firma R. Agema en Zn. te Dokkum met ƒ 164.755; de laagste was de firma Van der Zee uit Midsland met f 160.024,35. Gunning volgt nog.
Bron: Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland 09-09-1970

Nieuwe woning voor burgemeester Skylge
TERSCHELLING — Na twee en een half jaar achten, waarin hij vier maal moest verhuizen, is burgemeester Louw J. Hoogland van Terschelling drie weken geleden in zijn nieuwe ambtswoning getrokken. Het is nog niet bekend of de bouwsom binnen de begroting (f 192.000) is gebleven. Burgemeester Hoogland: „Ik zit er pas in en we moeten alle rekeningen nog op een rijtje leggen. Ik kan u wel zeggen, dat als wij iets later waren begonnen, de hele zaak een kwart duurder zou zijn geworden, want over het algemeen zijn de bouwkosten het laatste jaar gestegen met 11 procent. Maar ja, als wij hier binnen de begroting zouden zijn gebleven, dan zou dat wel een unicum zijn".
Er zou wat zijn met de ramen in de muur voor de binnenplaats. Het zijn bruinachtige ramen, zoals in het kantoorgebouw van de CCF in Leeuwarden. Daar spiegelen ze echter en bij de heer Hoogland doen zij dat niet. Dat is geen gebrek aan het glas, maar doodgewoon een kwestie van lichtval. In het CCF-gebouw heeft men namelijk een donkere achtergrond, maar op Terschelling ligt er een binnenplaats achter met vrije lichtinval, waardoor de spiegeling niet wordt bereikt. De heer Hoogland vindt dat niet erg: „Ik plant wel een paar boompjes.
Bron: Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland 28-08-1971

Burgemeester: „Als ik alles geweten had"
TERSCHELLING — ,Als ik alles vantevoren geweten had, was ik er nooit aan begonnen", dat zei gisteren burgemeester Louw Hoogland in de raadsvergadering toen zijn ambtswoning ter sprake kwam. De woning heeft f 160.000, gekost en daarover is het een en ander te doen geweest. Wethouder Simon Smit (Plaatselijk Belang) was wel met de woning ingenomen en zei blij te zijn dat Terschelling een dergelijke voorziening voor een burgemeester heeft.
Bron: Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland 27-02-1973

Op een onbetaalbare plek
Wonen op Terschelling is een droom die voor velen onbetaalbaar zal blijven. Jurrit Visser bedacht een list: hij deed een gooi naar de vacante burgemeesterspost en woont nu in ,,de mooiste ambtswoning'' van het land.
Bij een burgemeesterswoning op een Waddeneiland komt onwillekeurig het beeld van zo'n statige villa uit de jaren dertig naar boven. Zo niet op Terschelling. Dat liet in 1970 een kranige bungalow bouwen op de duinen bij de Dellewal. Verzekerd van fraaie vergezichten en bovendien lekker beschut tegen kille noordenwinden. R. G. M. P. Feekes van BNA Architecten in Tytsjerk tekende voor het ontwerp. Het gelijkvloerse woonhuis verrees op de fundamenten van de oude zeevaartschool. De kelder van dit instituut zit nog gewoon in de grond.
Destijds werd de burgemeesterswoning ruim opgezet, zodat er ook allerlei representatieve partijtjes konden worden gegeven. Dat is niet meer van deze tijd, zegt Visser. De breed uitgemeten eetzaal fungeert nu als werkkamer. Het bescheiden burgemeestersbureau staat pal tegen het raam, zodat de eilandbestuurder tijdens zijn overpeinzingen over dat prachtige Wad kan turen. Heeft hij even genoeg van de bestuurlijke besognes, dan kan Visser zich in de al even ruim bemeten woonkamer warmen aan een knappend haardvuur. Waar een van de eerdere burgervaders zijn jachtgeweren bewaarde, hebben de Vissers hun boeken opgestapeld. In de hal wijst de burgemeestersvrouw op de talloze deuren die er op uitkomen. ,,Als je het eenmaal weet, is dit huis heel logisch opgezet. Maar gasten verdwalen hier nogal eens. Misschien moeten we hier volgend jaar met Oerol maar zo'n John Lanting-klucht opvoeren, ha, ha, ha!''
Bron en volledige artikel: www.waddenzee.nl

Adres: Burgemeester van Heusdenweg 14, 8881 EC, West-Terschelling, Friesland, Nederland.

 
Inhoud R.G.M.P. Feekes omgeving 1971 - Bungalow (Burgemeesterswoning) ambtswoning voor Burgemeester Terschelling in West-Terschelling.

 
vorige
vorige
  terug